Ayurvedische Products Online Winkel

Ayurveda Behandeligen

 
Wat is Pancha Karma?

Pancha Karma is een systeem dat verschillende behandelingsmethoden combineert, ten einde het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Men maakt hierbij gebruik van speciale oliŽn en kruiden. Aan Pancha Karma zijn geen speciale leefregels verbonden. Wel zullen er tijdens de hoofdbehandeling dieetadviezen worden gegeven. Tevens zullen er kruidencomplexen worden verstrekt om het lichaam te reinigen.

Pancha Karma is een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische geneeswijze. Ayurveda is een 5000 jaar oude Indiase geneeswijze, welke door de tijd heen altijd praktisch is toegepast in India. Het woord "Ayur" betekent "Leven" en "Veda" betekent "Kennis". Ayurveda betekent dus kennis van het leven.
Waarom Pancha Karma?

Pancha Karma heeft, zoals eerder vermeld, tot doel het lichaam te reinigen. Elke mens is met een bepaalde aanleg of constitutie geboren. Leeft men niet volgens deze aanleg of individuele constitutie dan wordt de levensenergie gestagneerd en wordt de mens ziek. Het resultaat van de Pancha Karma behandeling is, dat de levensenergie beter gaat stromen en de mens zich lichamelijk en geestelijk gezonder voelt. Na de behandeling ervaart men in geestelijk opzicht meer helderheid en in lichamelijk opzicht een beter functioneren.

Het afweersysteem van het lichaam verbetert waardoor de kans op ziekte wordt verminderd. Onderzoeken in India hebben uitgewezen, dat de biologische leeftijd een aantal jaren wordt verminderd. Men wordt dus, biologisch gezien, jonger.

Pancha Karma en andere reinigingsbehandelingen

Het lichaam dient, volgens de Ayurveda, gezien te worden als een eenheid van samenwerkende principes (Vata, Pitta en Kapha) welke zich op een fysiek niveau uiten als verschillende samenwerkende lichamelijke functies (b.v. ademhaling, spijsvertering, stofwisseling, etc.). Wanneer deze principes (Vata, Pitta en Kapha) op elkaar zijn afgestemd of als een eenheid met elkaar samenwerken dan spreken wij over een gezond lichaam en geest.

Men kent in verschillende alternatieve geneeswijzen reinigingsmethoden zoals: vasten, darmspoelingen, bloedzuiverende kruiden, etc. welke toegespitst zijn op het corrigeren van specifieke lichamelijke functies. Deze correctie kan echter de eenheid van samenwerkende principes (Vata, Pitta en Kapha) nog meer verstoren waardoor de symptomen op een ander niveau alleen maar verergeren.

Het voordeel van Pancha Karma t.o.v. andere reinigingsmethoden is dus dat Pancha Karma naast de reiniging ook een regulerende werking heeft op de werkzame principes (Vata, Pitta en Kapha) in het hele systeem inclusief de geest.

Het lichaam wordt volgens verschillende methoden gereinigd in een relatief kort tijdsbestek.

Het woord "pancha" betekent in het Sanskriet "vijf" en Karma betekent "activiteit". Pancha Karma volgt vijf methoden om het lichaam te reinigen. De belangrijkste onderdelen zijn: oliemassage, handelingzweten, darm- en voorhoofdsholtereiniging.

 

Voor wie is Pancha Karma?

Pancha Karma is voor iedereen. Men kan om therapeutische reden deze behandeling ondergaan, maar Pancha Karma is ook bedoeld voor het ondersteunen van gezonde mensen om de gezondheid te handhaven.

In heel bijzondere gevallen bestaan er contra-indicaties. Door middel van het onderzoek zal blijken of dit het geval is.

 

Hoe vaak Pancha Karma?

In het algemeen kan men stellen dat ťťn behandeling in de 2 jaar voldoende is. Bij specifieke gezondheidsproblemen kan men na overleg eventueel meerdere behandelingen ondergaan.

 

Pancha Karma

Consult
Voorbereidingsdagen thuis
Abhyanga (oliemassage)
Pizichil (besproeien van warme kruidenolie over het gehele lichaam)
Swedana (stoombehandeling)
Vamana (braaktechnieken)
Virechan (laxeren/purgeren)
Vasti (reinigende en voedende klysma)
Nasya (behandeling via de neusholten van de keel-neus-oor kwalen d.m.v. kruidenoliŽn)

 

Voorbereidingsdagen thuis

Als voorbereiding kan de patiŽnt iedere dag Ghee (geklaarde boter) en bepaalde kruiden innemen om de darmen te reinigen.

Ghee is roomboter, waarvan het water en eiwitten zijn verwijderd. Hierdoor kan het gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Ghee heeft een aansterkende en reinigende werking terwijl de kruiden laxerend werken.

 

Abhyanga en Pizichil

Abhyanga is massage met warme kruidenolie. Deze massage geschiedt volgens een klassieke Ayurvedische methode. De Ayurveda kent haar eigen massagetechnieken om de olie zo gunstig mogelijk op het lichaam in te laten werken. De kruidenolie wordt bereid naar het constitutietype en kan tevens van dag tot dag, qua samenstelling,verschillen. Ook hier hebben de kruiden een aansterkende en reinigende werking. Na de Abhyanga zal een speciaal sproeiapparaat worden gebruikt om de warme kruidenolie over het lichaam te besprenkelen. Dit onderdeel wordt Pizichil genoemd.

 

Swedana (stoombehandeling)

Hierbij wordt door middel van stoom en kruiden, het lichaam, tot transpiratie aangezet. De kruiden worden daarbij weer opgevangen. De behandeling vindt plaats in een speciale stoomcabine. Deze bestaat uit twee onderdelen, n.l. een platform, waarop men komt te liggen en een bolvormig deksel die het platform afdekt. Het hoofd steekt uit en wordt niet door het deksel omvat. Het wordt dus niet door de stoom verhit. De stoom is afkomstig uit ketels, gevuld met water en kruiden. Door de stoom zullen de poriŽn van de huid zich verwijden, waardoor de afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten.

 

Vamana (braaktechnieken)

Hierbij worden braaktechnieken gegeven om het eerste deel van het spijsverteringsstelsel van giftige stoffen te ontdoen. Deze behandeling is zeer geschikt voor mensen die last hebben van slijmvorming in de borstholte.

Deze behandeling kan worden vervangen d.m.v. speciale kruiden die een zelfde werking hebben. Men hoeft dan niet te braken.

 

Virechan (laxeren/purgeren)

Dient als reiniging van de dunne en dikke darm (middengedeelte van het maagdarmkanaal). Er worden laxerende kruiden meegegeven, die thuis kunnen worden ingenomen gedurende de dagen dat men bij het Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland onder behandeling is.

 

Vasti (reinigende en voedende klysma)

Door middel van klysma"s wordt er vloeistof via de endeldarm in de darmen gebracht. Men onderscheidt 2 soorten klysma"s:
reinigende
voedende
De reinigende klysma bestaat uit water en kruiden en heeft als belangrijkste functie het laatste gedeelte van het maagdarmkanaal te reinigen.
Volgens de Ayurveda worden voedingsstoffen via de endeldarm gemakkelijker opgenomen. Bij de voedende klysma zorgen voedende kruiden voor voeding, waardoor het lichaam aansterkt.Afhankelijk van de constitutie van de persoon, worden reinigende en voedende klysma"s afgewisseld.

 

Nasya

Kruidenextracten of kruidenoliŽn worden via de neus toegediend. Dit heeft een reinigende werking op de voorhoofd- en bijholten. Deze behandeling is geschikt voor oogproblemen en klachten van nerveuze aard.

 
Copyright 2010 © Ayurveda Nederland. All rights reserved. Powered by PG Web Services