Ayurvedische Products Online Winkel

ONZE KLINIEK

 
Graag stellen wij ons aan u voor: het Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland A.G.N.

Op onze website vindt u van alles over Ayurveda: algemene informatie, artikelen, consulten en polsdiagnose, de klassieke Ayurvedische behandelingen met o.a. de Pancha Karma kuur, Ayurvedische opleidingen en nog veel meer. De website is momenteel sterk aan het veranderen. Onze excuses als daarbij wat ongemakken optreden. Over niet al te lange tijd is alles in een nieuw jasje.

Met Ayurvedische groet,

Dhr. Anil Kumar Mehta

Dhr. Anil Mehta

klik hier voor een kleine introductie

 

AGN

Het Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland (AGN) bestaat al meer dan 29 jaar. Daarmee zijn wij de oudste Ayurvedische kliniek in Nederland. In de kliniek werken wij met een vast team van vier mensen die zorgdragen voor de dagelijkse gang van zaken in de kliniek: twee Vaidyas, een Ayurvedic Practitioner en een vaste medewerkster. In de kliniek voeren wij uitsluitend de klassieke Ayurvedische behandelingen en medicaties uit volgens de klassieke teksten van Charak, Sushrut en de Ashtangha Samhita. Door onze contacten met gerenommeerde Ayurvedische klinieken en universiteiten in India zijn wij ook goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Ayurveda. Zowel eenmalige consulten, constitutie bepalingen en begeleidingen als ook wat langer durende behandelingen (ook intern) kunnen wij uitvoeren. Rekeninghoudende met de persoonlijke constitutie, medisch verleden en huidige situatie zoals bijvoorbeeld diëten en vegetarische maaltijden. Lees hier meer over bij consult. Sinds de pioniertijd van Anil K. Mehta om de Ayurveda uit te dragen en beschikbaar te maken voor een groter publiek, is er veel gebeurd. Dhr Mehta heeft inmiddels meer dan 20 publicaties in zowel de Nederlandse als Engelse taal achter zijn naam staan. Ook heeft hij veelvuldig voordrachten gehouden op verschillende Universiteiten en andere centra’s zowel binnen als buiten Nederland met als doel mensen te intresseren voor Ayurveda. Dhr Mehta is in Nederland één van de weinigen Ayurvedische specialisten die in India (na 6 jaar full-time studie, 6 dagen per week) een Universitaire graad GAMS (Graduate of Ayurvedic Medicine and Surgery) behaald hebben. Hij geeft al meer dan 20 jaar onderricht aan geïntreseerden en heeft via EISRA (European Institute for Scientific Research on Ayurveda) meer dan 1500 studenten opgeleidt (MBO en HBO niveau) in de kennis over Ayurveda. Het gezondheidscentrum AGN (Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland) in Den Haag staat al meer dan 20 jaar onder zijn kundige leiding en is inmiddels een begrip in Nederland. U kunt hier terecht voor consult, advies, begeleiding en reinigingskuren. Ook bestaat er inmiddels een productlijn met meer dan 150 verschillende kruidenpreparaten en oliën.
Dhr.Mehta getting Award.

 

Consult

Een opgeleid Ayurvedische arts ontwikkelt een behandelplan, gebaseerd op iemands constitutie. Dit is de verhouding van de elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) zoals deze zich verhouden op het moment van de conceptie (geboorte constitutie). Dit blijft onveranderd tot de laatste dag. Indien men geluk en gezondheid wenst, dient men te leven en eten volgens deze geboorteconstitutie. Daarom dient men te weten wat de eigen geboorteconstitutie is. Via o.a. het onderzoek van de pols is de Ayurvedische arts in staat hierover te informeren en adviseren. De Kosten van een Ayurvedische contitutie bepaling en/ of consult bedragen 50 euro. Afhankelijk van de geboorte- en huidige constitutie kunnen bepaalde onderdelen van de behandeling worden aangepast in Ayurvedische kliniek (AGN) te DenHaag. Gedurende het consult met de Vaidya (Universitair opgeleide Ayurvedische artsen in India) wordt de lichamelijke en geestelijke aanleg en conditie onderzocht. Aan de hand van de polsdiagnose en onderzoek van de uiterlijke kenmerken zoals gelaat en lichaamsbouw wordt geconstateerd welke constitutie men heeft en op welke wijze het natuurlijk evenwicht verstoord is. Hierna wordt overgegaan op het samenstellen van een individueel behandelplan. Indien gewenst, geeft de Practitioner algemene adviezen over het aanpassen van de leefwijze en eetgewoonte aan de individuele constitutie. Indien gewenst kan de client ook kiezen voor het volgen van een ‘Individueel lifestyle coaching programma’ bij het AGN. Dit houdt in dat hij/zij gedurende de duur van het programma kennis kan opdoen over de bij hem/haar passende manier van leven. Hierin wordt hij/zij begeleid door onze specialisten.

 

Pancha Karma

Vijfvoudige reinigingsbehandeling gebasseerd op de Ayurveda

WAT IS PANCHA KARMA?
Pancha Karma is een systeem dat bestaat uit verschillende behandelingsmethoden, ten einde het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Men maakt hierbij gebruik van speciale oliën en kruiden. Aan Pancha Karma zijn geen speciale leefregels verbonden. Wel zullen er tijdens de hoofdbehandeling dieetadviezen worden gegeven. Tevens zullen er kruidencomplexen worden verstrekt om het lichaam te reinigen. Pancha Karma is een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische geneeswijze.

WAAROM PANCHA KARMA?
Pancha Karma heeft, zoals eerder vermeld, tot doel het lichaam te reiningen. Elke mens is met een bepaalde aanleg of constitutie geboren. Leeft men niet volgens deze aanleg of individuele constitutie dan worden de levensenergiën gestagneerd en wordt de mens ziek. Het resultaat van de Pancha Karma behandeling is, dat de levensenergiën beter gaan stromen en de mens zich lichamelijk en geestelijk gezonder voelt. Na de behandeling ervaart men in geestelijk opzicht meer helderheid en in lichamelijk opzicht een beter functioneren. Het afweersysteem van het lichaam verbetert waardoor de kans op ziekte wordt verminderd. Onderzoeken in India hebben uitgewezen, dat de biologische leeftijd een aantal jaren wordt verminderd. Men wordt dus, biologisch gezien, jonger.

PANCHA KARMA EN ANDERE REINIGINGSTECHNIEKEN
Het lichaam dient, volgens de Ayurveda, gezien te worden als een eenheid van samenwerkende principes (Vata, Pitta en Kapha) welke zich op een fysiek niveau uiten als verschillende samenwerkende lichamelijke functies (b.v. ademhaling, spijsvertering, stofwisseling, etc.). Wanneer deze principes (Vata, Pitta en Kapha) op elkaar zijn afgestemd of als een eenheid met elkaar samenwerken dan spreken wij over een gezond lichaam en geest. Men kent in verschillende alternatieve geneeswijzen reinigingsmethoden zoals: vasten, darmspoelingen, bloedzuiverende kruiden, etc. welke toegespitst zijn op het corrigeren van specifieke lichamelijke functies. Deze correctie kan echter de eenheid van samenwerkende principes (Vata, Pitta en Kapha) nog meer verstoren waardoor de symptomen op een ander niveau alleen maar verergeren. Het voordeel van Pancha Karma t.o.v. andere reinigingsmethoden is dus dat Pancha Karma naast de reiniging ook een regulerende werking heeft op de werkzame principes (Vata, Pitta en Kapha) in het hele systeem inclusief de geest. Het lichaam wordt volgens verschillende methoden gereinigd in een relatief kort tijdsbestek. Het woord “pancha” betekent in het Sanskriet “vijf” en Karma betekent “activiteit”. Pancha Karma volgt vijf methoden om het lichaam te reinigen. De belangrijkste onderdelen zijn: oliemassage, handelingzweeten, darm- en voorhoofdholtenreiniging.

VOOR WIE IS PANCHA KARMA BEDOELD?
Panch Karma is voor iedereen. Men kan om therapeutische reden deze behandeling ondergaan, maar Pancha Karma is ook bedoeld voor het ondersteunen van gezonde mensen om de gezondheid te handhaven. In heel bijzondere gevallen bestaan er contraïndicaties. Door middel van het onderzoek zal blijken of dit het geval is.

HOE VAAK PANCHA KARMA?
In het algemeen kan men stellen dat één behandeling in de 2 jaar voldoende is. Bij specifieke problematiek kan men na overleg eventueel meerdere behandelingen ondergaan.

 

Pancha Karma technieken

• Consult
• Voorbereidingsdagen thuis
• Abhyanga (oliemassage)
• Pizichil (besproeien van warme kruidenolie over het gehele lichaam)
• Swedana (stoombehandeling)
• Vamana (braaktechnieken)
• Virechan (laxeren/purgreren)
• Vasti (reinigende en voedende klisma)
• Nasya (behandeling via de neusholten van de keel-neus-oor kwalen d.m.v. kruidenoliën)

VOORBEREIDINGSDAGEN THUIS
Als voorbereiding kan de patiënt iedere dag ghee (geklaarde boter) en bepaalde kruiden innemen om de darmen te reinigen. Ghee is roomboter, waarvan het water en eiwitten zijn verwijderd. Hierdoor kan het gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Ghee heeft een aansterkende en reinigende werking terwijl de kruiden laxerend werken.

ABHYANGA EN PIZICHIL
Abhyanga is massage met warme kruidenolie. Deze massage geschiedt volgens een klassieke Ayurvedische methode. De Ayurveda kent haar eigen massagetechnieken om de olie zo gunstig mogelijk op het lichaam in te laten werken. De kruidenolie wordt bereid naar het constitutietype en kan tevens van dag tot dag, qua samenstelling,verschillen. Ook hier hebben de kruiden een aansterkende en reinigende werking. Na de Abhyanga zal een speciaal sproeiapparaat worden gebruikt om de warme kruidenolie over het lichaam te besprenkelen. Dit onderdeel wordt Pizichil genoemd.

SWEDANA (STOOMBEHANDELING)
Hierbij wordt door middel van stoom en kruiden, het lichaam, tot transpiratie aangezet. De kruiden worden daarbij weer opgevangen. De behandeling vindt plaats in een speciale stoomcabine. Deze bestaat uit twee onderdelen, n.l. een platform, waarop men komt te liggen en een bolvormig deksel die het platform afdekt. Het hoofd steekt uit en wordt niet door het deksel omvat. Het wordt dus niet door de stoom verhit. De stoom is afkomstig uit ketels, gevuld met water en kruiden. Door de stoom zullen de poriën van de huid zich verwijden, waardoor de afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten.

VAMANA (BRAAKTECHNIEKEN)
Hierbij worden braaktechnieken gegeven om het eerste deel van het spijsverteringsstelsel van giftige stoffen te ontdoen. Deze behandeling is zeer geschikt voor mensen die last hebben van slijmvorming in de borstholte. Deze behandeling kan worden vervangen d.m.v. speciale kruiden die een zelfde werking hebben. Men hoeft dan niet te braken.

VIRECHAN (LAXEREN/PURGREREN)
Dient als reiniging van de dunne en dikke darm (middengedeelte van het maag-darmkanaal). Er worden laxerende kruiden meegegeven, die thuis kunnen worden ingenomen gedurende de dagen dat men bij het Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland onder behandeling is.

VASTI (REINIGENDE EN VOEDENDE KLISMA)
Door middel van klisma’s wordt er vloeistof via de endeldarm in de darmen gebracht. Men onderscheidt 2 soorten klisma’s:

• reinigende
• voedende

NASYA
Kruidenextracten of kruidenoliën worden via de neus toegediend. Dit heeft een reinigende werking op de voorhoofds- en bijholten. Deze behandeling is geschikt voor oogproblemen en klachten van neurveuze aard.

NABEHANDELING
Nadat men de kuur heeft voltooit kan men langzaam overschakelen op een eigen levenspatroon conform de eigen natuur. Het is van belang om het verkregen voordeel van de Pancha Karma behandeling in stand te houden. Hiertoe zal de Vaydya adviseren omtrent leefwijze, eetgewoonte en complexmiddelen die nodig zijn om lichamelijk en geestelijk in goede conditie te blijven. Pancha Karma is niet aleen belangrijk in de Ayurvedische geneeswijze, maar levert ook een balangrijke bijdrage als aanvulling op de moderne Westerse gezondheidszorg. Veel gezondheidsproblemen zijn het resultaat van verkeerde voeding, millieuvervuiling, ongezond leefpatroon, etc.. Giftige afvalstoffen krijgen daardoor de kans om zich op te hopen in ons lichaam. Pancha Karma zorgt voor een algehele reiniging, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt en ziekten minder kans krijgen om door te breken.

OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN
Personen die van ver komen worden geadviseerd om gebruik te maken van de overnachtingsmogelijkheden in de kliniek daar het reizen afbreuk doet aan de Pancha Karma behandeling.

 

Individueel lifestyle coaching

In het ‘Individueel lifestyle coaching programma’ wordt aandacht besteed aan verschillende aspecten van leven. Veel aandacht wordt hierin besteed aan iemands patronen en reflexen van waaruit men tekort schiet in de communicatie en algemeen functioneren. Dit wordt eerst via de diagnose geanalyseerd en in een gesprek aan de client teruggekoppeld. Verschillende aspecten zoals voeding, leefwijze, loopbaanontwikkeling, studie, oefening en meditatie krijgen uitgebreid aandacht. Om dit eigen te maken heeft men doorgaans 3 tot 5 individuele sessies van 3/4 uur nodig.

Voor verdere informatie over (Pancha Karma) behandelingen of coaching kunt u bellen met ons centrum. Tevens kunnen de publicaties van Anil K. Mehta worden geraadpleegd. Enkele bekende publicaties zijn: ‘Ayurveda in de praktijk’, ‘gezond met Ayurveda’ en ‘Ayurveda en de Vrouw’, alle drie gepubliceerd door Ankh-Hermes. ‘Pancha Karma’, ‘Ayurveda & diabetes mellitus’ en ‘Ayurveda, depressie & burn-out’ zijn gepubliceerd door Gopher Uitgevers. Bezoek onze webwinkel voor een compleet overzicht van de beschikbare boeken.

 
Copyright 2010 © Ayurveda Nederland. All rights reserved. Powered by PG Web Services